Könyveink

 

     A zsidó és izraeli kultúra népszerűsítése Magyarországon fontos számunkra, nem csak a színház tekintetében, hanem az irodalomban is.

 

A Gólem Színház Egyesület gondozásában kiadott könyvek:

 

Etgar Keret: 19,99!

(2009)

Ha novellákról kérdezünk egy izraelit, szinte biztos, hogy Etgar Keret nevét említi először. Izraelnek ő a sztárnovellistája.

Etgar Keret ugyanazzal a recepttel dolgozik, mint nálunk Örkény István tette egykor: egyszerű, tömör, bárki számára könnyen érthető nyelven, remek humorérzékkel és iróniával ábrázolja az élet legfonákabb dolgait.

Novellái könnyed olvasmányok, melyekből egyet-egyet kényelmesen elolvashatunk a buszon két megálló között. De ha egy kicsit is odafigyelünk rájuk, az emberi kapcsolatok, a szeretet, a szerelem, a magány komplikált és gyakran zavarba ejtő problémáival találjuk szembe magunkat.

A kötet alapján készült a Trükk című színdarab Bánki Gergő és Schmied Zoltán szereplésével, Borgula András rendezésében 2009 februárjában.

 

 

Szokács Eszter: Ádám világgá megy

Bibliai mesék

(2010)

A sorozat első kötete Ádámtól Jákobig dolgozza fel a Biblia történeteit, óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek számára. A mesékben a bibliai szereplők mindennapjai elevenednek meg a mai gyermekek nyelvéhez és gondolkodásmódjához igazított formában. Amellett, hogy a legkisebbek megismerkednek az Ószövetség fontosabb szereplőivel, többek között arra is fény derül, hogy mit ivott Noé a bárkán, megtalálta-e Sára Ábrahám elveszett saruját és ki nyerte a jelmezversenyt Izsák állatai közül.

 

 

Szokács Eszter: József Egyitpomba megy

Bibliai mesék

(2011)

Az Ádám világgá megy folytatása, a Bibliai mesék sorozat második kötete József történetét meséli el óvodás- és kisiskoláskorú gyerekek számára. A mesékben József életének fontosabb eseményei elevenednek meg a mai gyermekek nyelvéhez és gondolkodásmódjához igazított formában. A történetekből nem csupán arra kapunk választ, hogy miért és hogyan ment József Egyiptomba, hanem arra is, hogy miért jobb a fekete bárány, mint a fehér, hogy szeret-e József társasozni és mennyi datolyát eszik meg egy nap. A könyvhöz Lackfi János és Szegedi Katalin írt ajánlót.