Vinnai András: Pizza Kamikaze

 

 „Két nappal azután, hogy végeztem magammal,

munkát találtam egy pizzériában.

Nem túl nagy szám, de átmenetileg jó lesz!"

 

A szerző, Etgar Keret Izrael egyik legismertebb kortárs írója, aki legfőképp novelláiról ismert, meg arról, hogy irodalmi szintre emelte az izraeli héber szlenget. A Gólem Színház (a nyolc novellából álló Trükk című mű után) a már több mint huszonkét nyelvre lefordított Keret-novellát viszi színre, amelyet Vinnai András adaptált. Az új, minden ízében magyar dráma aktualitásától és bátor témaválasztásától válik izgalmassá, egy kifejezetten érzékeny problémakört kutat: az öngyilkosságot. A témát ezúttal nem a környezet, a gyászolók, a család vagy a barátok, hanem az öngyilkosok szemszögéből ábrázolják, így egy egészen új narratíva született.

Az öngyilkosok úgy „élnek" tovább ezen a furcsa helyen, ahogy végeztek magukkal. Az ereiket felvágók vérző csuklóval, a vízbe ugrók elkékülve, a magukat fejbe lövők lyukkal a halántékukban tengetik napjaikat amikor főhősünk olyan hírt kap, ami alapjaiban változtatja meg eddigi „halálát". 

pizza kep

A történet, miközben végig az öngyilkosok szemszögéből szemléli a világot, egészen rendkívüli módon himnuszt zeng az élet fontosságáról és a halálba menekülés értelmetlenségéről.

 

Játsszák:

 

 

Bánki Gergely

Hajmási Dávid

Hay Anna

Huzella Júlia

Kardos Róbert

Schmied Zoltán

 

Író: Vinnai András

Dramaturg: Németh Virág

Díszlet: Borgula András

Maszk, jelmez: Juristovszky Sosa

Animáció: Tóth Zs. Szabolcs

Zene: Gazda Bence

Műszaki vezető: Fábián Gábor Zoltán

Produkciós vezető: Marcsa Barbara

Rendezőasszisztens: Kern Dóra

Rendező: Borgula András

 

Külön köszönet Balázs Gábornak és Toronyi Zsuzsannának.

 

Az előadás helyszíne: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A bemutató időpontja: 2014. április 17.